Project omschrijving

Volvo 850 T-5R

De Volvo 850 T-5R maakte z’n debuut als straatauto in 1995, nadat Volvo het jaar daarvoor vriend en vijand verraste door met een Estate-versie van de 850 deel te nemen aan het Britse toerwagenkampioenschap BTCC, met onze eigen Jan Lammers als een van de coureurs.

Onder de kap van de BTCC-racer lag een turboloze 2.0 vijfcilinder, de T-5R voor op straat deed het met een 2,3 liter metende 20-kleps vijfpitter mét turbo. Dat blok was goed voor 240 pk en 330 Nm en je kon ‘m koppelen aan een handgeschakelde vijfbak of viertrapsautomaat. Koos je de eerste optie, was een top van 240 km/h mogelijk en zat je in 7 seconden op de 100 km/h. Bij de automaat waren deze getallen respectievelijk 235 en 7,6. De gewone 850 T5 deed het met een lagere turbodruk en ‘slechts’ 225 pk.

Ondanks – of eigenlijk: dankzij – z’n stationwagonkoets (hij was er ook als sedan, overigens) had de T-5R een zeer lage (cW-waarde 0,29) luchtweerstand. Volvo pakte het uiterlijk van z’n powerstation subtiel aan door de montage van een voor- en dakspoiler en zijskirts. Een setje vijfspaakswielen met Pirelli-rubber maakte het plaatje compleet. Binnenin zat je op stoelen die waren bekleed met leer en alcantara.

Maar hét kenmerk van een echte Volvo 850 T-5R is natuurlijk z’n kleur. Hoewel-ie ook leverbaar was in zwart en groen is er natuurlijk maar één lakkleur die er toe doet en dat is het kenmerkende Cream Yellow!